Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Стартира изграждането на художествено осветление на археологически комплекс "Перперикон"

29.05.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

С официална първа копка по проект "Перперикон – храм на боговете и дом на цивилизациите" стартира изграждането на ново ел. захранване, художествено осветление, заземителна инсталация, мълниезащита и видеонаблюдение на археологически комплекс "Перперикон".

На церемонията присъстваха кметът на община Кърджали Ерол Мюмюн, заместник-кметовете Даниел Делчев и Веселина Тихомирова, екипът за управление на проекта, представители на изпълнителя ДЗЗД "Перперикон 2020", консултанта по строителен надзор Екоинженеринг, медиите и граждани.

Кметът Ерол Мюмюн коментира, че опазването, съхранението и социализацията на този и другите археологически паметници е възможност, която ще позволи създаването на условия за развитието на конкурентноспособни туристически атракции на територията на община Кърджали и ще стимулира диверсификацията на местните и регионални туристическите продукти.

Кметът също така съобщи, че в концепцията за интегрирани териториални инвестиции "Минало, Настояще и Бъдеще ЗАЕДНО за Кърджали!", с която от община Кърджали в партньорство с община Момчилград кандидатства за финансиране по Програма "Развитие на регионите" 2021 - 2027 г., са включени мерки за консервация и реставрация на новооткритите части от Перперикон на стойност 4,5 млн. лв. и на култов комплекс "Татул" на стойност 5 млн. лв.

Финансиване по програма "Региони в растеж"

Освен това се предвижда извършване на основен ремонт на сградата на регионален исторически музей – Кърджали и на Художествената галерия "Ст. Димитрова" на обща стойност 6,5 млн. лв.

Проектът "Перперикон – храм на боговете и дом на цивилизациите" се осъществява с комбинирано финансиране от Оперативна програма "Региони в растеж" 2014 - 2020 г., съфинансирана от Европейския съюз чрез Европейския фонд за регионално развитие. Общата стойност на проекта е 9 698 669,83 лв., от които безвъзмездна финансова помощ по ОПРР в размер на 8 206 077,53 лв., кредит в размер на 1 488 386 лв. и съфинансиране от община Кърджали от 4206,30 лв.

По проекта бе разработен, съгласуван и одобрен инвестиционен проект "Експониране и социализация, консервация, реставрация и архитектурно-строителни работи на археологически комплекс "Перперикон", община Кърджали", като включените в него дейности са разделени на три групи с оглед спецификата при стартиране и приемане на всяка от тях. През изминалата 2023 г. бяха изпълнени две от тези групи, а именно консервационно-реставрационни дейности по археологически структури и бяха поставени архитектурни елементи за осигуряване отдиха и туризма.

     
Източник: Община Кърджали

Ключови думи: художествено осветление  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...