Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Хамбург значително съкращава електропотреблението благодарение на LED улично осветление

05.06.2024   |   Начало»Проекти
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Уличните лампи в Хамбург постепенно се подменят с LED алтернативи, благодарение на което германският град отчита значителни икономии на електроенергия.
 
Електропотреблението за уличното осветление спада с 30% от 2020 г. в резултат на по-широкото използване на LED лампи. Това се отнася и за светофарите и осветените пътни знаци, където икономиите, постигнати с LED технологията, са съответно 69% и 83%. Това става ясно от отговор на Хамбургския сенат на въпрос на Роса Дом от Зелената партия.
 
Уличното и прожекторното осветление в Хамбург консумира 34 867 965 kWh електричество преди 24 години, а миналата година – 24 511 191 kWh. Светофарите през 2023 г. изразходват 4 602 324 kWh, докато през 2000 г. количеството потребена електроенергия достига 14 945 610 kWh. За осветените пътни знаци миналата година са били необходими 379 362 kWh, за сравнение преди 24 години количеството потребена енергия възлиза на 2 249 222 kWh.
 
Освен по-ниското електропотребление, с помощта на LED лампите се намалява и светлинното замърсяване и се привличат по-малко насекоми. В Бремен, например, в рамките на актуален проект за подмяна на публичното осветление с LED се използват само осветителни тела, които не излъчват светлина нагоре. Цветната температура на всички лампи е 3000 K, тъй като тя привлича по-малко насекоми. Подобни неща са взети под внимание и в Хамбург.
 
В германската провинция Баден-Вюртенберг всички улични лампи трябва да бъдат безопасни за насекомите до 2030 г., като Хамбург планира да постигне дял от 90% на лампите с LED технология до 2035 г.

     
Източник: heise online; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: улично осветление   LED   енергийна ефективност  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...