Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Нестандартни осветителни решения на млади дизайнери на Milan Design Week 2024

12.06.2024   |   Начало»Събитията
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Селекция от нестандартни лампи представиха студенти по промишлен дизайн в университета Сиан Дзяотун-Ливърпул (XJTLU) в Суджоу, Китай, на международното изложение за интериорен дизайн Milan Design Week 2024. Творенията на студентите бяха изложени в секцията на изложението, посветена на младите дизайнери на възраст под 35 години – SaloneSatellite.
 
Шестте студентски проекта се въртят около една обща тема – преживяването. Те наблягат на приятното взаимодействие и насърчават диалога с публиката.

Взаимодействие между естетика и функционалност

OXY2 комбинира форма и функция, за да създаде уникално естетическо усещане и да предразположи към общуване в различни работни сценарии. Проектирана с вендуза, лампата може временно да се закрепи за стъкло или огледало, което я прави подходящо решение например за домашни фитнеси. Осветлението може да се програмира да променя цвета и яркостта си, маркирайки старта на специфични тренировъчни сесии. Тя може да подпомага провеждането на различен тип тренировки като например високоинтензивни интервални тренировки с пулсираща светлина или йога сесии с музика.
 
IVY слива изкуственото осветление с природата, като позволява в лампата да се отглежда растение. Проектът цели да насърчи екологосъобразното поведение на хората, които предпочитат да се хранят в ресторанти, чийто интериорен дизайн е подчинен на темата за природата. Екологизацията все повече се налага като тенденция в луксозните хотели и все повече се поставя акцент върху използването на дърво и екологосъобразни материали за дизайн на лампи.


 
COLDWARM представлява лампа за реверсивно осветление с две цветни температури, която може да създава различна атмосфера за кафенета, домове и други помещения.
 
CONTAINIGHT е модулна лампа за колекционери, които могат да я използват, за да осветяват своите колекции по различен начин. Лампата предлага възможност за нагласяне на интензивността, цветната температура и посоката на светлината.
 
BEACON е управлявана с изкуствен интелект лампа за монтаж на таван. Идеята е да се използва в луксозни ресторанти, където да съсредоточава светлината върху ястието и да създава уникална атмосфера, като в същото време покрива базовите нужди от осветление.
 
ACCORDIO е лампа оригами, проектирана за споделени работни пространства. Тя демонстрира готовността за социално общуване на потребителите чрез възможността за прегъването й, като в същото време осигурява достатъчно светлина за нуждите на едно офисно пространство.

Международно поле за изява на млади таланти

Milan Design Week 2024 привлича международна публика, като така предоставя на студентите от XJTLU различни възможности да се включат в дискусии за дизайна, коментира Иван Парати, куратор на изложбата и преподавател в Катедрата по промишлен дизайн на XJTLU. "SaloneSatellite, по-специално, събира заедно международни училища по дизайн и изгряващи дизайнери, и позволява взаимодействие с различни институции", допълни Парати. "Той е инструмент в стартирането на кариерите на влиятелни дизайнери и представлява важен повод да покажем нашите уникални таланти на компаниите и инвеститорите."
 
Шестте показани проекта са създадени в рамките на програмата на XJTLU за сътрудничеството с индустрията на местно, регионално и международно ниво. "Искаме да запознаем студентите със сложните условия и възможностите на реални индустриални проекти, както и с професионалните очаквания и етичните стандарти към бъдещата им кариера", обясни Парати.
 
"Не само видях шедьоврите на някои известни марки, но и работата на други млади дизайнери. Това ме вдъхнови и ми позволи да видя повече възможности за дизайн", сподели един от участващите в изложбата млади дизайнери Йюн Лианг.
 
"Прекрасно е да комуникираш с дизайнери по света, където можеш да видиш идеите на различни проектанти за устойчивото производство на мебели", коментира друг студент Же Жанг.

     
Източник: XJTLU

Ключови думи: XJTLU   Milan Design Week  

Област: Осветление  

NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...