Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Осветителният сектор преследва все по-амбициозни цели за декарбонизация

19.06.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

В рамките само на няколко дни през юни т. г. две европейски компании от осветителния сектор – Signify и Glamox, обявиха амбициозни цели и мерки за намаляване на екологичния си отпечатък.

Signify представи план да намали емисиите си на парникови газове с 90% по цялата верига на стойността спрямо нивото им от 2019 г. и да постигне въглеродна неутралност до 2040 г. От компанията посочват, че планът се базира на дългогодишното лидерство на Signify в трансформирането на осветителната индустрия.

"Вярваме в потенциала на осветлението да влияе положително на обществото и напълно приемаме отговорността, която идва с лидерството ни. Като една от първите глобални компании, които се ангажират да изпълнят верифицирани, основани на науката цели, сме горди да повишим амбициите си с Плана за климатичен преход 2040 на Signify", заяви Ерик Рондолат, главен изпълнителен директор на Signify. По неговите думи компанията ще продължи да предприема спешни действия и да използва гласа си, за да ангажира своите клиенти, служители, партньори и политиците, за да се ускори взимането на мерки по отношение на климата в осветителната индустрия и извън нея.

Планът за климатичен преход на компанията включва следните валидирани от инициативата SBTi цели:

  • Постигане на нулеви емисии на парникови газове в цялата верига на стойността до 2040 г.;
  • Намаляване с 50% на емисиите на парникови газове от обхват 1, 2 и 3 до 2030 г. спрямо нивата от 2019 г.;
  • Намаляване с 90% на емисиите на парникови газове от обхват 1,2 и 3 до 2040 г. спрямо нивата от 2019 г.

Планът на Signify обхваща инициативи и програми за стимулиране на доставчиците да преминат към използване на възобновяема енергия, електрификация на логистиката и допълнително разширяване на използването на енергийноефективно LED осветление, което е факторът с най-голямо самостоятелно влияние за намаляване на емисиите на осветителния сектор през последните години.

Преходът към LED технологии

Тъй като над 90% от емисиите на парникови газове във веригата на стойността на Signify идват от използването на продуктите й, целите за постигане на нулеви емисии до 2040 г. на компанията се фокусират върху развитието на все по-ефективни осветителни технологии, посочват от Signify.

В резултат на своите действия и иновации Signify вече постигна намаление от 50% на емисиите на парникови газове в цялата верига на стойността, включително от обхват 3, спрямо нивата от 2019 г. Като се има предвид, че значителен дял от осветителните продукти на склад в световен мащаб са все още от конвенционален тип, налице е значителен потенциал за постигане на бърз прогрес. Преминаването към енергийноефективни LED технологии в световен мащаб ще доведе до намаляване на глобалните емисии на парникови газове с 1%, което е еквивалентно на половината от общите емисии, генерирани от авиационната индустрия, сочат данни, цитирани от Signify.

По-рано тази година Signify обедини усилия с неправителствената организация Climate Group и други партньори и заедно стартираха инициативата "Ремонтна революция" ("Renovation Revolution"), чиято цел е да увеличи броя на реновираните имоти в Европейския съюз – критично важна стъпка, ако регионът иска да постигне целите си за климатична неутралност до 2050 г., посочват от компанията.

Научно обосновани цели за декарбонизация

Броени дни преди съобщението на Signify, друга европейска компания от сектора – Glamox, обяви, че целите й за постигане на нулеви емисии до 2045 г. са валидирани от инициативата SBTi.

"Glamox цели да постигне нулеви емисии в операциите си до 2030 г. и нулеви емисии на парникови газове в цялата верига на стойността до 2045 г. Това включва предприемането на стъпки за редуциране на емисиите и взимането на по-добри решения в производствената ни дейност. Друга важна стъпка бе залагането на научно обосновани цели и валидирането им от SBTi. Гордея се, че достигнахме този важен резултат, но има още много за вършене. Glamox ще продължи да полага усилия за по-нататъшно редуциране на екологичния си отпечатък", заяви главният изпълнителен директор на Glamox Group Астрид Симонсен Йоос.

Целите за декарбонизация на Glamox включват:

  • Постигане на нулеви емисии на парникови газове във веригата на стойността до 2045 г.;
  • Намаление от 42% на емисиите на парникови газове от обхват 1 и 2 до 2030 г. спрямо нивата от 2022 г. и намаляване от 25% на емисиите от обхват 3 в същия период;
  • Намаление от 90% на емисиите на парникови газове от обхват 1, 2 и 3 до 2045 г. спрямо нивата от 2022 г.
     
Източник: Signify, Glamox; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Signify   Glamox   LED   декарбонизация  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...