Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Пазарът на общо осветление трябва да постигне баланс между иновации и достъпност

25.06.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Световният пазар за общо осветление ще нарасне с 60,8 млрд. щатски долара в периода от 2024 до 2028 г. при среден годишен темп на растеж от 7,72%, сочи анализ на Technavio. Намаляващите производствени цени на LED решенията стимулират растежа на пазара на фона на увеличаващия се брой на домакинствата и урбанизацията. Въпреки това обаче високата средна цена на LED осветителните тела остава предизвикателство.
 
Според анализа на Technavio световният пазар за общо осветление преживява значителен растеж заради растящата урбанизация и произтичащото от този факт търсене на нови жилищни и търговски сгради. Важен принос за тази тенденция имат Китай с неговото растящо градско население и увеличаващо се търсене на луксозни домове и Бразилия, която привлича повече бизнеси, което води до бърза урбанизация.
 
Страните в Югоизточна Азия като Сингапур, Малайзия и Тайланд също отчитат голямо търсене на LED осветление заради неговата енергийна ефективност. Развитието на инфраструктурата в огромните градски зони още повече стимулира търсенето на осветителни системи.


 
Осветителният пазар като цяло е в период на значителен растеж като технологии като LED, CF, FL и HID са особено търсени. По-бързите технологии за обработка и енергийната ефективност са ключови тенденции, стимулиращи пазара на общо осветление. Нови възможности разкриват технологии като системите за интелигентно и за гъвкаво осветление. Секторът отчита и нарастване на търсенето на решения за външно осветление, особено в жилищния и търговския сектор. Освен това, пазарът наблюдава по-широко навлизане на променящите цвета и RGB осветителните системи за различни приложения. Като цяло пазарът се очаква да продължи да расте и да инвестира в иновации.

Предизвикателствата

Растежът на пазара на LED осветление се задържа заради високите начални цени на LED осветителите и интелигентните тела. Разходите за монтаж включват и цената на LED компонентите, и на труда. Освен това, разгръщането на IoT инфраструктура за интелигентните осветителни системи допълнително повишава цената.
 
Предизвикателства създава и внедряването на различни технологии. LED технологии като CFLED и LFL набират популярност заради енергийната си ефективност и дълъг живот. Началната инвестиция обаче е сериозна пречка за много бизнеси. Освен това, интегрирането на функции с изкуствен интелект и свързаност, като тези в интелигентните осветителни системи, усложняват и оскъпяват проектите.
 
Друго предизвикателство е необходимостта от съвместимост със съществуващата инфраструктура и нуждата от поддръжка и ъпдейти. Регулаторната среда, включително енергийните кодове и сертификации, допълнително усложняват и оскъпяват внедряването. Като цяло осветителният пазар трябва да постигне баланс между иновации и достъпност, за да посрещне нуждите както на бизнеса, така и потребителите.

     
Източник: Technavio; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Technavio   общо осветление   енергийна ефективност   LED  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...