Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Светодиодите значително намаляват разходите за осветление

11.05.2012   |   Експертно
 

Борис Йоцов, управител на Амара Лайтинг

Какви са тенденциите при избора на решения за светодиодно осветление?
Моето лично мнение е, че в България сме в етапа на общото класифициране на това осветление просто като LED. Хората смятат, че всички светодиоди са еднакви, приемат се някакви класификации по ватове например, или по корпуса на светодиода (напр. 4.8 W /m 3528/60), което е все едно да си избереш кола по тегло или цвят.

Кой би си купил „колата от 1 тон“ или „червената“, например?
Причината за това естествено е, че технологията е сравнително нова и непозната на публиката. Това неминуемо ще се промени, като в началото ще има доста „опарени“ клиенти, които ще разберат от първо лице, че не всички светодиодни продукти са еднакви и че няма шанс да има най-евтино и най-хубаво в едно и също изречение. Други ще се информират в процеса на навлизане на светодиодното осветление. В крайна сметка ще стане ясно, че има и разделяне по конкретни параметри на това осветление, хората ще се запознаят с тях и ще започнат да си ги търсят и изискват.

Каква е спецификата на светодиодното осветление в различни приложения?
Твърдотелното (LED) осветление се различава драстично от всички досегашни и има освен многото положителни характеристики и няколко неразрешени все още проблема. Един от тях е ъгълът на излъчване. Това прави тези осветители подходящи за всякакви насочени осветители, но все още трудно се постига обемно осветление.

Много важен параметър е коефициентът на цветопредаване (или CRI-color rendering index), отразяващ как съответен осветител се представя спрямо еталон, който съответно има 100% правилно цветопредаване или CRI 100. Към настоящия момент, студенобелите светодиоди (5000+ К) имат типичен коефициент 70+ (говоря за добрите фирми), което не е добре за офис осветление, например. Затова все повече се налага употребата на червени кристали заедно със сините, което повишава доста този коефициент.


На какви изисквания и нормативи трябва да отговаря съвременното светодиодно осветление в административни и офис сгради?
На всички съществуващи такива, валидни за всякакъв тип осветление. Аз бих искал тук да спомена консорциума ZHAGA. Това е едно нарастващо обединение на фирми от бранша, не само производители на светодиоди или модули, но на производители на осветителни тела, компоненти, конектори, одитиращи фирми и т.н. Идеята на ZHAGA е на първо време да се създадат насоки (т.н. Книги), по които фирмите, искащи да имат правото да сложат логото на ZHAGA на опаковката или продукта си, се задължават да работят. Стана малко сложно: най-общо казано, целта е да се улесни избора на производителя (не на крайния клиент). Давам пример - Lustrous technology (Taiwan), на които ние сме представител за Балканите, са едни от основателите на ZHAGA. Те правят т.н. ZHAGA SERIES светодиодни модули (няколко на брой по мощности и светлинен поток). Производителят на осветителни тела може да избере тях вместо друг ZHAGA модул, на друг производител или обратното. Всичко ще съвпадне: механика, оптика  и т.н.

Кои видове LED осветители биха намалили оперативните разходи за осветление и поддръжката му в различни видове сгради?
Трябва да се подходи много внимателно и професионално при избора на светодиодни осветители, тъй като няма панацея. По принцип светодиодите като коефициент на полезно действие (в случая лумен/ват) вече надминаха всички досега използвани светлинни източници. Проблем има все още с доброто цветопредаване, което е много важен параметър в някои случаи. Според мен всякакви обслужващи помещения и периметри като паркинги, стълбищни клетки, външни осветители могат да бъдат успешно заменени със светодиодни такива с много добър икономически ефект. Нашият личен опит показва, че в обекти, в които сме заменяли осветлението със светодиодно, сметката за електроенергия намалява в пъти.

     
Източник: Амара Лайтинг

Ключови думи: светодиодно осветление   Амара Лайтинг   ZHAGА  

Област: Експертно  

Лумекс Лайтинг

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Експертно

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...