Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Системи за осветление в България Мол

11.12.2012   |   Реализации
 

На 1 декември т. г. официално бе открит най-новият търговски център в София - България Мол. Освен с иновативна архитектура, проектът се отличава с реализацията на съвременни технически решения в областта на сградните инсталации. Инвеститори в България Мол са компаниите L. S. Property и Salamanca Capital.

Основен подизпълнител на системите за интериорно осветление в търговския център е фирма Телетек. „За нас подборът на подходящо и съответстващо на проекта светлинно решение винаги е било предизвикателство и отговорност”, споделя инж. Антонина Димитрова, управител на компанията.

„Натрупаният опит от реализацията на подобни проекти ни помогна много и за България Мол. Проектът се изпълняваше чрез подхода Design and Built, което ни даде възможността ефективно и резултатно да работим както с главния изпълнител Маркан Сервиз, така и с проектантския екип на Студио 17.5-М. Силата на нашия екип проектно осветление е в умението да влиза дълбоко в същността на проекта и съобразно изискванията му да дава различни решения за осветлението, основани на многовариантно светлотехническо проектиране. Ролята ни при реализацията на интериорното осветление в Мол България обхваща множество дейности - от избора на подходящи икономични и енергийноефективни светлинни решения, оптимизиране на броя и разположението на осветителните тела при спазване на нормените светлотехнически показатели до оформянето на конкретна спецификация, съответстваща на бюджета.

Самият проект за интериорно осветление изискваше използването на качествени материали и системи на утвърдени европейски и световни фирми. Партньорството на Телетек с водещите европейски производители ES-SYSTEM, TRILUX, ROVASI, предлагащи богата гама осветителни тела за търговско-развлекателни центрове ни даде възможност да оформим цялостното решение. В обекта са доставени и вложени енергийно икономични осветители с висококачествени оптични системи, постигащи желаните интериорна визия и светлинен ефект. Осветителните тела на паркинг нивата се характеризират с нетипичен дизайн, отличаващ се от традиционните решения за подобни зони.

Всички осветителни тела са комплектовани с ЕПРА, енергоспестяващи компактни луминесцентни лампи и T5 лампи с дълъг живот. Освен осветлението за общите части, Телетек достави и система за евакуационно и аварийно осветление. При избора на тази система водещ критерий беше улеснената експлоатация и високата надеждност. За това заложихме на адресируемата система с централен мониторинг и евакуационните осветители на полската фирма ES-SYSTEM, която следи и информира за състоянието на всеки отделен осветител дори и чрез интернет, изключително лесна е за инсталация и с висока сигурност по време на експлоатация в съответствие с всички световни нормативи за евакуационно и аварийно осветление”, дава детайли относно реализацията инж. Димитрова.

В България Мол са инсталирани и най-новите датчици за движение Argus Standard на Schneider Electric. Монтираният на таван Argus Standard 360? проследява движението на обекти в радиус от 360?. Със своята светочувствителност 5-2000 lux датчикът гарантира включването на осветлението, само когато е индикирано присъствиe и светлината в помещението е под установения праг на осветеност. „С инсталираните детектори за движение и присъствие, България Мол ще постигне до 30% спестявания от разходите си за осветление, което ще повиши енергийната ефективност на търговския център. Работата ни по този обект доказва, че Шнайдер Електрик е предпочитан партньор при изграждане на енергийно ефективни обекти от висок клас, в които качеството, надежността и сигурността са основни критерии”, коментира инж. Иван Ламбиев, инженер продажби в компанията.

Фирма Икис Груп е основен доставчик на осветлението за кина Арена, детски център Extreme kids, магазини Premium, Mtel, Pulsar, Casyopea, BATA, аптека Subra. „Основните критерии за избора на осветителни тела бяха функционалността и енергийната ефективност. За целта са използвани основно LED светлоизточници и компактни луминесцентни лампи. Също така в комплекс Арена е изградена централна система за аварийно осветление, както автоматизирана система за управление на осветлението, свързано с прожекциите в кинозалите. Всички осветителни тела, заложени в изпълнението на проектите отговарят на европейските стандарти за качество и са енергоспестяващи. Партньорите, на които се доверихме, са компаниите Philips, Osram, Beghelli, Tridonic”, споделя инж. Филип Шкембов, управител на Икис СЛ.

Николай Янев, управител на главния изпълнител Маркан Сервиз, споделя: „Фасадното осветление на България Мол е реализирано с RGB светодиодни осветители на Philips от серията VAYA LINEAR, общо 505 броя, с различни дължини (0.33 м и 1м). Използваните осветителни тела за външно приложение са с най-висок клас оптика и много добро смесване на цветовете, надеждни и лесни за поддръжка, с висока степен на защита IP65, температурен диапазон от -40 °C до +35 °C, захранване 100 V-240 V АС, индивидуално адресируеми. Динамичното управление на фасадното осветление е реализирано с един контролер на Philips IPLAYER3 по DMX канал, който управлява и част от интериорното динамично светодиодно осветление. Изградената система позволява програмиране на голям брой динамични светлинни сценарии, които могат да се активират както индивидуално, така и по предварително зададен график.
В част осветление сме изпълнили програма максимум по отношение на енергийна ефективност. На всеки от етажите има датчици за осветеност, като последно светва най-горното ниво, което поради наличието на атриум, е най-дълго осветено”.

     
Източник: ТД Инсталации; снимка: България Мол

Ключови думи: България Мол   осветление   Телетек   ИКИС   Маркан Сервиз  

Област: Реализации  

Лумекс Лайтинг

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Реализации

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПредстоящоБизнесПроектиРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...