Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Нанотехнологии конкурират луминесцентните лампи

15.12.2012   |   Технологии
 

Учени от универиситета Уейк Форест в Северна Каролина обявиха, че са разработили свръхефективна алтернатива на луминесцентните лампи. Новите осветителни тела не само елиминират неприятните трептения и шум, но и предоставят по-приятна светлина и са най-малко два пъти по-ефективни в сравнение с компактните луминесцентни лампи, поясниха учените.

Новите крушки използват FIPEL технология, базирана на нанополимерна матрица, с която е покрита вътрешната страна на крушките. Когато се зарежда, тя излъчва бяла светлина със спектрални характеристики, подобни на тези на естествената дневна светлина.

След като се появи на пазара, FIPEL осветлението може да се използва широко в търговските сгради, особено при мащабни комплекси, които изискват ценово ефективни решения. Осветителните тела може да се тонират във всеки желан цвят и да се моделират в най-разнообразни форми, тъй като използват пластмаса вместо стъкло.

Учените работят върху проекта вече около 10 години с главната цел да създадат алтернатива на  луминесцетното осветление за офиси. Сред другите възможни приложения са големи екрани за магазини и други помещения.

От университета заявиха, че водят преговори с фирма за производство на търговски клас крушки за крайните клиенти. Очаква се, че крушките ще имат дълъг живот, тъй като един от прототипите работи вече 10 години.

     
Източник: Wake Forest University

Ключови думи: LED   флуоресцентни лампи   FIPEL  

Област: Технологии  

Лумекс Лайтинг
Ледванс

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Технологии

Ледванс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...