Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Влезе в сила забраната за продажба на електрически крушки с нажежаема жичка

07.01.2013   |   Бизнес
 

От началото на 2013 г. влезе в сила забраната за продажба на обикновени електрически крушки с нажежаема жичка в магазините на територията на Европейския съюз.

Електрическите крушки с нажежаема жичка са основен източник на светлина домовете от изобретяването им през ХIХ век. Първите стъпки към създаването на тези крушки са направени от британеца Хъмфри Дейви през 1801 г., когато при експеримент той пуска електрически ток през платинена нишка. През 1879 г. Томас Алва Едисон пръв започва да продава електрически крушки с нажежаема жичка, като използва въглеродна жичка. През ХХ век унгарската компания „Тунгсрам“ въвежда волфрамовата жичка, която оттогава се използва в електрическите крушки с нажежаема жичка.

След забраната поради неефективност на традиционните електрически крушки с обикновена жичка и инертен газ, те ще бъдат заменени с подобни, но по-ефективни. Сред вариантите са усъвършенствани електрически крушки с нажежаема жичка, при които жичката се намира в пълна с халогенен газ капсула, поставена в по-голяма стъклена колба; компактни луминесцентни крушки и светодиоди (LED).
   
Енергоспестяващите крушки могат да намалят консумацията на електричество на домакинството с 10-15%, като по този начин в ЕС ще се спестят близо 40 млрд. киловатчаса на година (еквивалент на годишната консумация на Румъния).

     
Източник: ec.europa.eu

Ключови думи: електрически крушки с нажежаема жичка   забрана   ЕС  

Област: Бизнес  

Лумекс Лайтинг
Ледванс

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Бизнес

Ледванс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...