Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Производителността е пряко свързана с качествата на осветителните тела - 01.04.2013

01.04.2013   |   Начало»Експертно
 

В специално интервю за Lighting-Bulgaria.com управителят на Бегели България инж. Иван Димов споделя опита си в проектирането и изграждането на нови промишлени осветителни уредби и модернизацията на вече съществуващи. Какви са предпочитаните светлоизточници и как обикновено протича процесът на модернизация на осветлението в българските предприятия прочетете в следващите редове.

Какви са тенденциите в областта на промишленото осветление?
По наши наблюдения, все повече директори и технически ръководители в нашите и чужди заводи се замислят не само за цената на промишлените осветителни тела, но и за тяхното качество и въздействието им върху работещите в съответните предприятия. Това е така по няколко причини. Първата причина е, че ръководителите вече са се „опарили”от некачествени и енергоемки китайски осветителни тела. Втората причина е все повече поскъпващата електрическа енергия и усилията за намаляване на разходите за нея. Третата причина е, че все повече директори и технически ръководители на предприятия започнаха да разбират, че производителноста е пряко свързана с качествата на осветителните тела, монтирани там.

Бихте ли посочили какви осветителни тела най-често се използват при модернизацията на осветлението в промишлените предприятия?
По наши наблюдения най-често се заменят старите енергоемки живачни камбани с конвенционален баласт с високоефективни Т5 луминесцентни осветителни тела с модерни електронни баласти с ниска консумация. Съчетани с хубава оптика тези осветителни тела могат да дадат до 25000 Lm, което позволява инсталирането им на височини до 15 метра. За по-малки височини могат да се използват високоефективни Т8 луминесцентни осветителни тела. На нашия пазар вече се предлагат модели с ултра ниска консумация на електрическа енергия. Съчетани с огледални рефлектори, които следват извивките на луминисцентните тръби за получаванто на по голям светлинен поток, те могат да се инсталират до 8 метра височина, което ги прави приложими за повечето промишлени предприятия.

Как протича процесът на модернизация на осветлението?
Преди всичко ние правим обстоен анализ на завареното положение. Това означава, че клиента ни получава пълна информация за недостатъците на старите осветителни тела. Те обикновенно са много енергоемки и повече „топлят”, отколкото „светят”. Много често равномерноста на осветлението е под всякаква критика. Тоест на работното ниво в дадените помещения има светли и тъмни петна. По този начин на едно място детайла, които държите в ръцете си може да изглежда светлокафяв, а само няколко метра настрани да излежда тъмнокафяв. След като на клиента се разясни старото положение, той получава няколко варианта за ново осветление, което покрива всички европейски стандарти за съответния вид извършвана работа в предприятията. Естествено, новите предложения са подкрепени от точни калкулации за осветеност, консумация на електрическа енергия, брой и разположение на осветителните тела. При всеки от тези варианти консумацията на електрическа енергия е намалена с пъти, в сравнение със старото положение. Клиента може да избира между малко по-скъпи осветителни тела с ултра ниска консумация или малко по-евтини, но и с малко по-висока консумация. В крайна сметка клиента изплаща в разумни срокове новите осветителни тела само от спестената консумация на електрическата енергия. Също така осигурява на работниците си комфортна работна среда.

Какво мислите за използването на LED осветителни тела за основно осветление в промишлените предприятия?
За съжаление много се спекулира с предимствата на LED осветителните тела. Ние сме правили анализи на промишлени осветителни тела на повече от 30 български и чуждестранни, основно китайски осветителни тела. На по-голямата част от тях характеристиките им не отговарят на декларираните. Разликите са драстични и някъде стигат до 30 %. Това за съжаление показва, че на пазара са се настанили основно търговци, които гонят бърза печалба и въобще не се интересуват дали клиентите ще се върнат отново при тях.
Нещо по-лошо, в по-голямата си част, тези фирми никога преди това не са се занимавали с осветителни техника, никога не са правили подробни енергоспестяващи проекти. По този начин малкото сериозни фирми, вносители или производители на LED осветителни тела или LED компоненти носят негатативите на некоректните фирми. Заблуда е също, че всички LED осветителни тела спестяват много от електрическата енергия. Това важи за момента само за офисните и декоративните осветителни тела. Консумацията на едно промишлено осветително тяло с T5 луминесцентни тръби, инсталирано на голяма височина и едно LED промишлено осветително тяло с еднакъв или близък светлинен поток е почти една и съща. Но разликата в цените е в пъти. Само за пример, едно енергоспестяващо промишлено осветително тяло с Т5 луминисцентни тръби, което дава светлинен поток 25000 Lm струва около 380 – 400 лв. Подобно LED осветително тяло струва над 2000 лв. Естествено, може би след 5 – 6 или 7 - 8 години повечето от промишлените осветителни тела ще бъдат LED, но засега за по-големи височини най-добри са Т5 осветителните тела и металхалогенните камбани. Това го заявяваме като фирма, която предлага над 100 модела качествени LED осветителни тела.

Какво бихте посъветвали директорите и техническите специалисти, които искат да обновят осветлението в техните предприятия?
Бихме ги посъветвали да се обръщат към фирми за осветление с опит, тоест фирми, утвърдили се в своя бранш. Добре е да се информират какви енергопестяващи проекти е правила съответната фирма и какви обекти е осветявала преди това. Сериозните фирми винаги предлагат и по няколко варианта за осветление. По този начин ръководителите ще бъдат сигурни, че ще получат най-доброто за нуждите си осветление.

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Бегели   осветление   модернизация   Т5   Т8   луминесцентни тръби   LED  

Област: Експертно  

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Експертно

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...