Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Системи за осветление в Сити Клиник

03.07.2013   |   Реализации
 

В края на миналата година бе открита една от най-новите и модерни многопрофилни болници в София Сити Клиник. Сградата се отличава със съвременни, енергийноефективни инсталации и оборудване. Изпълнител на системата за осветление е фирма Белитех, реализирала инсталацията чрез главния изпълнител на обекта Калистратов Груп. Осветителните тела са последно поколение висок клас енергийно ефективни LED осветителни тела на Филипс, за което имаме издаден и съответния зелен сертификат от производителя, заявиха от Сити Клиник.

„Успяхме да създадем модерно и прецизно балансирано светлинно решение”, коментира Теодор Малчиев, Segment Manager Indoor Lighting, Philips Bulgaria. „Според изследвания на болнични заведения атмосферата, която създава осветлението, светлинния дизайн и избора на осветителни тела, освен функционална, играят решаваща роля в създаването на среда допълнително подпомагаща лечението на пациентите. В концепцията си за осветление за Сити Клиникс използвахме нашия дългогодишен световен опит в областта в съчетание с местните особености, за да създадем уникална среда във всяка една функционална зона на клиниката.

Следвайки стриктно европейските стандарти (ниво на осветеност, равномерност, коефициент на заслепяване, индекс на цветопредаване за всяко типово помещение), българското законодателство и специфичните изисквания на клиента, успяхме да създадем модерно и прецизно балансирано светлинно решение, базиращо се на най-висок клас LED осветителни тела (~40%) и високоефективни луминесцентни (T5) такива. Този уникален продуктов микс от висококачествени и енергийно ефективни продукти пестят електроенергия, имат минимални разходи по поддръжка и по този начин намаляват драстично CO2 емисии на болницата.

Атрактивното осветление на лобито и рецепцията спомага за по-приятна и уютна обстановка за пациентите, като същевременно ги насочва към различните кабинети. Осветлението в коридорите изцяло кореспондира с това в близките зали и кабинети. По този начин се избягва голямата разлика в нивата на осветеност при преминаване от едно помещение в друго, което допринася за общия комфорт и намалява умората на персонала. Използването на най-висок клас светодиодни осветителни тела (Philips LuxSpace) в тези области позволяват на клиниката да спести до 50% електроенергия в сравнение с конвенционалните такива и да възвърне бързо направената инвестиция.

Общото осветление в болницата е реализирано в неутрална бяла светлина (4000К). Въпреки това в някои от акцентите, както и в пациентските помещенията, може да се открие и топла бяла светлина (3000К), която допълнително допринася за създаването на приятната и успокояваща атмосфера.

Осветлението в пациентските стаи е разнообразно и е комбинация от LED и конвенционални осветителни тела. То е съобразено с различните функции на тези помещения и може лесно да се променя от много уютно, хотелски тип меко осветление към силно интензивно (над 1000lx) за извършване на различни медицински манипулации при това без да се нарушава спокойствието на пациентите в съседство. Използваните висококачествени LED осветителни тела (Philips StylID) като нощни лампи не излъчват топлина и допринасят за индивидуалния комфорт на пациента. През нощта, ефирното скрито LED осветление (Philips Wall Marker LED) осигурява нужните нива на безопасност в стаята, като същевременно не пречи на съня и почивката на пациентите. Решения от декоративния каталог на Филипс (Massive) използвахме в баните и тоалетните на пациентските стаи.

Медицински помещения – операционни, интензивни отделения, образна диагностика, специализирани кабинети, и др. представляват приблизително 30% от общата площ в клиниката. В тези помещения използваме различни решения съобразени с различните функционалности, основно луминесцентни тела за чисти помещения (Philips Clean Room CR200B – IP65) и осветителни тела за вграждане с MLO - оптика (микро лещи) - (Philips SmartForm) окомплектовани с Т5 лампи Филипс и най-висок клас електронна пускова апаратура. В MRI залата (магнитен резонанс) използваме решение наречено Philips Ambient Experience. То се базира въз основа на проведени изследвания на специфичните нужди на пациентите и тези на медицинските служители. Чрез интегриране на архитектурните елементи, интериора, осветлението, видео проекция и звук, успяваме да въздействаме на всички сетива на пациента, което помага за неговото предразполагане и успокояване по време на диагностичния процес. Различните предефиниране сцени могат да бъдат избирани от самия пациент съобразно неговото настроение и желания. В помещенията за разчитатане на изображенията, осветлението може прецизно да бъде регулирано по интензитет посредством интуитивен за работа интерфейс, който спомага за запазване на концентрацията на медицинския персонал (Philips To Be Touched DIM DALI).

За общото осветление в залата за компютърна томография (CT) са инсталирани High-End LED осветителни тела Philips DayZone. Интегрираната оптика с микро лещи (MLO – micro lens optics) спомага за изключително ниски нива на заслепяване, които по този начин осигурява най-високия възможен зрителен комфорт за медицинския персонал.
В много от специализираните помещения се използват светлинни решения с индекс на цветопредаване, надвишаващ 90, което гарантира коректното определяне на цветовете на пробите, състоянието на пациента и др”, допълниха от Филипс.

     
Източник: ТД Инсталации; снимка: Филипс

Ключови думи: Сити Клиник   Белитех   Филипс   осветление   Т5 лампи   LED  

Област: Реализации  

Лумекс Лайтинг
Ледванс

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Реализации

Ледванс
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...