Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Osram продава дела си във Foshan - 23.09.2015

23.09.2015   |   Начало»Бизнес
 
Германската група за производство на осветителни тела Osram се споразумя да продаде своя дял от 13,5% в китайското предприятие Foshan Electrical and Lighting за повече от 350 млн. евро – с около 30% над пазарната му стойност.
 
От Osram съобщиха, че от продажбата на дела си в този холдинг на дъщерно предприятие на Guangdong Rising Assets Management очакват счетоводна печалба преди данъчно облагане в размер на 300 млн. евро и планират да използват приходите за финансиране на своите пенсионни програми. След момента на обявяване на продажбата акциите на Osram скочиха с 4,3% до 49.91 евро.  
 
Очаква се продажбата да се извърши окончателно към края на декември след одобрението на китайските компетентните органи. В доклада си за последното тримесечие фирмата съобщи, че пенсионните ѝ програми са недофинансирани с около 460 млн. евро. Неин говорител каза, че продажбата на дела ще намали този дефицит до под 200 млн. евро.  
 
За да съсредоточи усилията си в автомобилните и специализираните осветителни тела, Osram обособява собственото си производство на електрически крушки в самостоятелно дружество и може да го продаде. Смята се, че то може да е потенциално привлекателно за купувачи от Азия заради разработените канали за дистрибуция и утвърдените марки на европейския и американския пазар. Китайската компания Shanghai Feilo Acoustics съобщи през юли, че е отправила необвързваща оферта. Foshan, също възможен купувач, обяви скоро, че е изоставил голям проект с Bain Capital, без да дава подробности. От Osram споделиха, че това производствено направление, което реализира продажби за 2 милиарда евро, но е с тенденция към свиване, е привлякло голям интерес сред потенциалните купувачи. Все още не е стартирана официална процедура за продажбата му.
     
Източник: Osram; снимка: Foshan

Ключови думи: Osram   Foshan  

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...