Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

РУ разработи осветителна инсталация за стимулиране растежа на растенията

19.08.2016   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
Русенският университет разработи иновативна осветителна инсталация за стимулиране растежа на растенията, съобщават от там. Технологията представлява система от LED осветление стимулираща растежа на оранжерийните растения.
 
Светодиодите могат да предложат оптимални резултати в градинарството и зеленчукопроизводството, обясняват от РУ. Ефективността на LED осветлението надминава широкоспектърните източници, като натриевите лампи с високо налягане (HPS lamps) и луминесцентното осветление, които засега са най-разпространени в оранжерийното производство.
 
Това дава възможност и през неблагоприятните сезони (късна есен, зима, ранна пролет) да се отглеждат зеленчуци, плодове, цветя, разсад и др. В така осветените оранжерии се извършва селекционна работа с цел разширяване на разнообразието и повишаване качеството на зеленчукопроизводството и цветарството.
 
В Русенския университет се провеждат задълбочени проучвания в тази област, като екип на доц. Надежда Евстатиева, по заявка на фирма Вариант Русе, разработват Система от LED осветление (LED light bulbs). Системата дава предимства за т.нар. "многослойно отглеждане" на култури и вътрешно осветление, където светлинните източници се намират вертикално между растенията, за да се отглеждат колкото е възможно повече от тях при ограничена земеделска площ.
 
Допълнително качество на системата е, че никакви вредители не могат да достигнат до културите и следователно не са необходими химикали за растителна защита при отглеждането им. По този начин растенията са напълно безвредни и дори могат да се консумират, без да се мият.
 
Разработеният източник на осветление е съобразен със способността на растенията да се обръщат към светлината. В оранжериите, както и в природата, това може да става във всички посоки, като изкуствената светлина се доближава максимално до дневната. Технологията е свързана с пълно заменяне на дневната светлина с изкуствена, за пълно управление на климата (култивиране без дневна светлина), разказват още от РУ.
 
LED light bulbs предлагат гъвкавост при различни нужди. Ако е необходимо да се подобри вегетативният растеж, се използват само сини светодиоди, а червените светодиоди могат да се използват за подобряване на добивите при овощарство и отглеждането на цветя. Може да се постигат и двата аспекта в растежа на растенията, като се използва комбинация от червени и сини светодиоди. За намаляване на зависимостта от захранване от енергийната мрежа се използва възобновяем енергиен източник, обобщават от РУ.
     
Източник: РУ

Ключови думи: РУ   LED light bulbs   осветителни инсталации   оранжерийно производство   зеленчукопроизводство   Вариант Русе   многослойно отглеждане  

Област: Технологии  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...