Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Осем причини за подмяна на уличното осветление - 28.09.2022

28.09.2022   |   Начало»Бизнес
 

В резултат на енергийните проблеми, с които се сблъскват редица държави, много градове и общини обмислят възможността да намалят потреблението на своето често морално остаряло улично осветление. Обсъжданите мерки варират от редуциране на времето на работа на осветлението в нощните часове до пълното му изключване. И в двата случая се пести енергия, но под въпрос са безопасността и благосъстоянието на хората. Тези крайни мерки имат умна алтернатива – с преминаване към LED технологията и управление на осветлението могат да се постигнат по-големи икономии на енергия, без да се компрометира сигурността или комфорта. В допълнение смарт решенията отварят вратата към нови възможности, например управление и мониторинг и IoT приложения, коментира глобалният доставчик на осветителни решения Trilux и откроява осем ползи от преминаването към LED технологии.
 
Енергийна ефективност
Преминаването към LED системи с управление на осветлението може да доведе до намаляване на разходите за електричество с до 70% в сравнение с нерегулираните конвенционални решения.
 
Опазване на биоразнообразието
Системите за управление на осветлението с функции като например димиране или използване на щадящ насекомите светлинен спектър помагат за намаляване на светлинното замърсяване през нощта, което вреди на различни насекоми, птици, бозайници и растения.
 
По-ниски разходи за поддръжка
Базираният в облак мониторинг на всяка осветителна точка спомага за съобразяване на ремонтните цикли с реалните нужди. Прогнозната поддръжка увеличава безопасността и намалява разходите за поддръжка с до 40%.
 
По-малко въглеродни емисии
Емисиите на въглероден диоксид намаляват, успоредно с редуцирането на енергопотреблението, с до 70%. По този начин енергийноефективното осветление, оказва се, може да има сериозен принос в постигането на климатичните цели на Европейския съюз за 2030 г.
 
Автоматично осветление
При този тип осветление осветилите са свързани в мрежа и комбинирани с детектори за движение. Когато човек бъде засечен от един датчик, двата съседни осветителя също се активират автоматично. И ако човекът продължи да се движи, той или тя е следван от светлината като в "коридор от светлина". Това гарантира максимална степен на безопасност при минимално енергопотребление.
 
Реклама за града
Система за управление на осветлението с RGB LED осветители с функция за димиране позволява прецизно да се регулират интензитетът и цветът на светлината за всяка една осветителна точка. Това ги прави идеални за създаване на специфична атмосфера при събития като например градски фестивали и др.
 
Светлина само при необходимост
Сензорите спомагат за лесното пригаждане на осветлението към реалните условия. Умна алтернатива на сензорните системи, които работят на принципа "всичко или нищо", е управлението на осветлението "на базата на обема". При него сензорните системи отчитат средностатистическия брой автомобили или пешеходци в конкретен времеви период и автоматично нагласят степента на осветеност съобразно с обема на трафика.
 
Лесен начин за създаване на умни градове
Умните външни осветители не просто осигуряват перфектно, енергийноефективно осветление, но и преобразяват всеки град в умен град. Стандартизирани интерфейси могат да се използват за интегриране на неосветителни IoT компоненти в мрежата на по-късен етап – например, безжични LAN модули, камери и сензори за отчитане на условията на средата. Тази гъвкавост прави умните външни осветители оптимално решение за градовете на бъдещето.

     
Източник: Trilux; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Trilux   улично осветление   енергийна ефективност   LED осветители   сензори   управление на осветлението   смарт системи  

Област: Осветление  

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Бизнес

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...