Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Как уличното осветление може да се превърне в мощна технология за постигане на обществена безопасност

14.06.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Уличното осветление играе важна роля за безопасността по улиците с принос и за превенцията на пътно-транспортни произшествия, и за намаляване на престъпността. Потвърденото с редица изследвания влияние на уличното осветление върху поведението на шофьорите, видимостта на пешеходците и криминалната активност прави интелигентното улично осветление критично важна за обществената безопасност технология, коментира американката инженерингова компания Ubiquia.

Слабото осветление може да причини отблясъци и други ефекти, които компрометират пътната безопасност през нощта, докато по-интелигентни осветителни стратегии могат да редуцират катастрофите с фатален край на пешеходни пътеки с над 50%. Градовете също така отчитат положителна връзка между по-доброто осветление и намаляването на престъпността.
 
Какво обаче означава "по-добро" улично осветление? Ubiquia търси отговора на този въпрос и установява някои добри практики, които градовете използват, за да направят осветлението важна част от стратегиите си за обществена безопасност.

По-ярко не винаги е по-добре

Преди около 20 години общините в североизточната част на САЩ подменят старите натриеви лампи по магистралите с LED осветление. В резултат осветлението става по-ярко и по-бяло. През зимата новите лампи отразяват сипещия се сняг при снеговалеж, което води до поява на отблясъци и други опасности. Какъв е изводът? Преминаването от натриеви към LED лампи не е въпрос само на проста подмяна на един хардуер с друг. Осветеността, осигурявана от LED лампите, се нуждае от фина настройка, за да пасне на различни ситуации.

Интелигентното управление е от жизненоважно значение, за да бъде възможна тази настройка. Когато жители в Калифорния и Масачузетс се оплакват, че осветлението е твърде ярко, общините не разполагали с решения за управление на осветлението и съответно със средство за настройката му. Налага се да подменят системите, което им струва доста.

Условията са важни

Повечето шофьори знаят от опит, че видимостта е най-лоша призори и при залез. Напълно вярно е, че най-тъмно е преди зазоряване, а в края на деня светлината се променя бързо и очите трудно се адаптират толкова бързо, което може да се отрази на времето за възприемане и реакция.

Тези факти налагат адаптирането на уличното осветление към условията в различните части от деня. Обикновените таймери лесно могат да се разминат с реалното настъпване на залеза и изгрева, но интелигентното управление позволява динамичното адаптиране на уличното осветление – особено когато е с интегрирана GPS технология, която прецизно картографира всеки стълб спрямо въртенето на Земята.

Различните типове пътища изискват да се вземат предвид различни неща, когато се планира използването на улично осветление като технология за осигуряване на обществената безопасност. Магистралите изискват осветяване на разстояние. Улиците в градовете, от друга страна, трябва да бъдат така осветени, че шофьорите да могат веднага да фокусират превозните средства и пешеходците около тях – с допълнително осветление на кръстовищата, които обикновено са по-натоварени.

Интересно е да се отбележи, че според някои проучвания равномерната светлина, която често е желана цел при проектирането на уличното осветление, може да намали безопасността по пътищата в някои случаи. Както се посочва в едно проучване "известна степен на неравномерност в осветлението на пътя може да подпомогне пътната безопасност, тъй като може да помогне за възприемането на дистанцията и да осигури допълнителна динамика".

Технологиите за обществена безопасност трябва да пазят пешеходците

Уличното осветление, което се фокусира повече върху пътното платно, отколкото върху тротоарите, или в по-голяма степен върху тротоарите, отколкото върху пътя, може да влоши видимостта на пешеходците и да ги направи трудно забележими. Според проучване, публикувано от Американската федерална магистрална служба, среди с повече обекти, каквито са градовете, може да се нуждаят от допълнителна светлина в сравнение с тези с по-ясни очертания и по-малко визуални дразнители.Същото проучване препоръчва модели на вертикално осветление за зони с малко пешеходци и по-ярки, полуцилиндрични лампи за онези с над 100 пешеходци на час, като всички светлоизточници трябва да са с цветна температура от поне 3000 K.

Решенията за управление на интелигентно осветление позволяват настройването на яркостта на всяка лампа в даден участък от пътя, създавайки плавно преминаване между напълно осветените кръстовища и участъците, които ги свързват, гарантирайки достатъчна осветеност както на тротоарите, така и на пътното платно, така че да се гарантира видимост за шофьорите и безопасност за пешеходците.

Интелигентното улично осветление намалява престъпността в жилищните квартали

Според проучвания на Службата за общинските полицейски служби при Министерството на правосъдието на САЩ (COPS), подобряването на уличното осветление е ефективен начин за превенция на престъпността. Инвестициите в интелигентно осветление в кварталите с висока концентрация на престъпления водят до значително намаляване на престъпността.

Според COPS по-доброто улично осветление действа като възпиращ фактор за престъпността и може да стимулира самочувствието на общността, правейки жителите на квартала по-склонни да се намесват, за да предотвратят престъпление. Проучването посочва няколко компонента на безопасното осветление, включително избора на правилното осветление, оптичен контрол, настройка на яркостта, вертикално осветяване, цветопредаване, разстояние между стълбовете и височината им и отблясъци.

По-малко повреди = по-постоянна безопасност

Изгорелите и мъждукащи лампи са разсейващи и могат да създадат опасности. Снабдяването на уличните лампи със смарт сензори гарантира, че екипите по поддръжката ще получават съобщения за състоянието на оборудването своевременно. Сензорите могат да се настроят да изпращат информация за неща като премигващи лампи, изгаснали лампи, спадове и пикове в мощността и паднали стълбове. Получаването на информация надеждно и веднага за това, че лампите не работят, спомага за осъществяване на дейностите по поддръжката по-добре и по-бързо и освобождава общините и комуналните компании от необходимостта да наемат камиони, които да минават нощем и да проверяват за повреди.

Управлението на уличното осветление е от ключово значение

Много общини осъзнават колко важно е доброто проектиране на осветлението и включват проектантите още в етапа на предварителното планиране. Комбинирането на интелигентен дизайн с модерни уреди за управление на осветлението прави възможно решаването на въпроси, свързани с обществената безопасност, както и оптимизирането на енергопотреблението и разходите, което често е и основаната причина за преминаването към LED осветление.

Уличното осветление, приемано като технология за постигане на обществена безопасност, носи в дългосрочен план и други важни ползи като намаляване на оперативните разходи и емисиите на парникови газове, като същевременно прави градовете по-безопасни за всички.

     
Източник: Ubiquia; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Ubiquia   улично осветление   управление на осветлението   смарт осветление  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...