Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Изследователи предлагат алтернатива на LED технологията, създадена с помощта на 3D принтиране

10.11.2023   |   Начало»Технологии
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

LED осветлението заменя традиционните осветителни решения с нажежаема жичка по света. Тази технология е енергийноефективна, но и проблематична. Не само че LED лампите са по-скъпи, но те излъчват и отчетлива синя светлина, която замърсява нощното небе и пречи на съня.
 
Пейфен Жу от института за инженерни науки Mizzou Engineering при Университета на Мисури твърди, че може да предложи по-добра алтернатива. В ново проучване Жу и екипът й представят процес с използване на 3D принтиране за улеснено производство на нова енергийноефективна стабилна осветителна технология.
 
Технологията на Жу използва перовскити – клас широко разпространени на Земята материали, които могат да светят ярко и да бъдат нагласяни да излъчват светлина с различен цвят. Те са известни с ефективността си, но също така са и нестабилни, което е проблем, когато се стигне до включването им в продукти от ежедневието.
 
"Този материал е много ефективен, но нестабилен, така че ние се опитахме да намерим начин да го стабилизираме, за да може да се използва в много приложения, в нашия случай в осветление", обяснява Жу, асистент преподавател по електроинженерство и компютърни науки. "На практика, това проучване прокарва мост между перовскитите и потенциалните им приложения."
 
Жу и екипът й използват 3D принтиране, за да създадат преобразуващи светлината слоеве перовскитна смола. С помощта на достъпен 3D принтер те смесват перовскитни нанокристали, способни да излъчват зелена, жълта и червена светлина, с прозрачна ултравиолетова смола. Така се получава тънък преобразуващ цвета слой, който трансформира UV светлината в различни цветове и показва висока степен на стабилност. След това изследователите подреждат тези слоеве в излъчващ UV светлина диод, произвеждащ естествена бяла светлина.
 
"Тъй като 3D принтирането не е скъпо, то значително намалява производствените разходи", коментира Жу. "Методът може да доведе до по-евтин начин за масово производство на висококачествено, енергийноефективно осветление."

     
Източник: Mizzou Engineering

Ключови думи: Университет на Мисури   Mizzou Engineering   LED осветление   осветителни технологии  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...