Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Кои са водещите тенденции в осветлението в промишления сектор

29.11.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

В надпреварата за подходящо за бъдещата индустрия осветление съображения като ефективността, човешкият фактор, устойчивостта и дигитализацията трябва да работят заедно. Trilux представя зараждащите се тенденции, изискванията и решенията с все още неизползван докрай потенциал за постигане на тази цел.

Ефективността – водещ приоритет

Остарели и неефективни осветители като Т5/Т8 все още са масово използвани, като това особено важи за промишления сектор. Заменяйки ги с високоефективни LED осветители, компаниите могат да пестят значителен финансов ресурс. Ползите обаче не се ограничават само до икономията на средства. Подмяната ще спомогне още за редуцирането на въглеродния им отпечатък и подобряването на качеството на условията на труд за служителите.

Ретрофит – малко усилие, много въпроси

На пръв поглед може да изглежда просто – неефективните лампи се сменят с ретрофит LED решение и с минимални усилия и разходи се намалява енергопотреблението. В този процес обаче възникват множество въпроси, отнасящи се главно до съответствието с осветителните стандарти, безопасността и гаранциите. Освен това, ретрофит решенията често усложняват и влияят негативно на надеждността в сфери като управлението на осветлението в сравнение с цялостните LED системи.

Изкуствена и естествена светлина – устойчив екип мечта

Независимо дали е облачно или слънчево, постигането на идеален баланс между изкуствено и естествено осветление в едно помещение може да бъде целодневно предизвикателство. Доста по-лесно става с използването на система за управление на осветлението, димируеми осветителни тела и управление на естествената светлина. Системата има постоянен достъп до актуалната осветеност на помещението, добавяйки изкуствена светлина само ако е необходимо, за да се поддържа желаното ниво на осветление. Какъв е резултатът? Оптимални визуални условия през целия ден при минимално енергопотребление.

Човешкият фактор – по-добро осветление за по-добри резултати

Отличното качество на осветлението играе ключова роля в осигуряването на приятна, безопасна и производителна работна среда. То повишава концентрацията и минимизира броя на грешките. Ключови елементи включват персонализирано разпространение на светлината, решения с прецизно съчетани светлинен поток, ниско ниво на отблясъци и високо цветопредаване.

Адаптивни системи, които позволяват на служителите да нагласят осветлението според индивидуалните си предпочитания и специфични задачи, осигуряват осезаеми ползи.

Биодинамично осветление (human cetric lighting) – светлина за хората, не само за машините

Автоматизацията продължава да напредва в промишления сектор и необходимостта да се осигури висококачествено осветление, което взима под внимание добруването на работниците, става все по-важна като конкурентно предимство в надпреварата за привличане на квалифицирани кадри.
 
Решенията за биодинамично осветление променят цвета на светлината, за да имитира естествена светлина. Тази "идентична с естествената" светлина се приема като изключително приятна и цялостно подобрява благосъстоянието. Биодинамичното осветление крие голям потенциал.

Намаляване на въглеродните емисии с количества, колкото отделяните от 7 млрд. коли

С електропотребление от малко под 4000 TWh през 2021 г. промишленият сектор в Европейския съюз е отговорен за отделянето на над 3,5 гигатона въглеродни емисии, като делът на осветлението е около 10%. Потенциалът за редуциране е значителен. Подмяната на осветлението с LED осветители и използването на решения за енергиен мениджмънт могат да намалят енергопотреблението и съответните въглеродни емисии с до 85%. Това съответства на годишния капацитет за улавяне на въглероден диоксид на 11 млрд. дървета, енергийната консумация на приблизително 3,7 млн. четиричленни домакинства или въглеродните емисии на 7 млрд. коли за пробег от 100 км.

Модулните решения – безмълвният герой на устойчивостта

Модулните LED осветителни тела носят много преимущества, особено по отношение на устойчивостта. С тяхна помощ се опростява и поддръжката – простата подмяна на отделен компонент удължава експлоатационния живот, което редуцира използването на ресурсите. Освен това, модулните осветителни тела се рециклират много лесно.

Мониторинг – колкото повече, толкова по-добре

Димируемите DALI осветителни тела превъзхождат обикновените превключващи решения в няколко аспекта. DALI осветителните тела могат прецизно да се контролират и следят чрез решение за управление на осветлението с удобен достъп през базирани в облак решения. Мониторингът в реално време на оперативните данни също лежи в основата на устойчиви и ефективни възможности като превантивна поддръжка. Ако системата отчете нещо като например аномалии в температурите или енергопотреблението, тя автоматично подава сигнал към отговорния сервизен център.

IoT инфраструктура – безкрайни възможности

И в логистиката, и в складовата дейност осветлението играе важна роля. Ако е мъдро проектирано, интелигентното свързано осветление може да се справи със задачи, които отиват далеч отвъд основното предназначение на осветлението. Интерфейсът с отворен достъп е от ключово значение в този контекст, служейки не само за интегриране на конвенционални сензори в мрежата, но и за инкорпорирането на широка гама от IoT компоненти. Възможните компоненти варират от Wi-Fi рутери, камери, екрани и спикъри до бийкъни (кратки пакети данни) за свързани с местоположението услуги като навигация. Освен това, безпроблемната интеграция на тези модули е възможна, превръщайки умното осветление в интегрална и движеща сила на дигитализацията.

     
Източник: Trilux; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Trilux   индустриално осветление  

Област: Осветление  

Light+Building 2024
Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Бизнес
Light+Building 2024

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииЕкспертноКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...