Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

LED осветлението надминава по рентабилност конвенционалните светлинни източници

27.03.2012   |   Експертно
 

Уважаеми г-н Монев, фирма Лумитрон е официален дистрибутор на Toshiba Lighting Systems и Citizen Electronics Co. за България. Бихте ли представили най-иновативните технологии за LED осветление от портфолиото на двете компании?
Ясно изразена тенденция е окрупняването на LED модулите базирани на „Chip on Board” технология. Тази технология предлага множество предимства, като например облекчено извеждане на топлината от кристалите, по-бързо и лесно разработване на осветителни тела с по-висока надеждност и ефективност. Наред с това не са необходими големи инвестиции от страна на производителите на осветителни тела в нови машини за производство на LED модули. Водещи в разработката на “COB” технология са японски компании като Toshiba и Citizen.

Спектралният състав на бялата светлина излъчвана от LED се определя от комбинацията на много елементи, поради което Citizen строго контролира тези елементи. В този сложен и прецизен процес са акумулирани знанията, опита и иновациите от 1983 г. – годината на първите LED чипове за повърхностен монтаж до днес. Благодарение на него Citizen постигат масово производство с минимални отклонения в цветността, като премахват процеса на сортиране (binning) на крайната продукция и снижават производствените разходи. Контрола на цветността се извършва по стандарта „3-Step MacAdam ellipses”. Този стандарт регламентира девет пъти по-тясна област на отклонение в сравнение с областта L1 на използвания от американските производители стандарт ANSI C78.377.

Клиентите на Citizen могат да използват всяка една от стандартните цветности (2700К,3000К,3500К,4000К,5000К) с висока точност и да са спокойни, че няма да има видима разлика в цветностите на отделните светещи елементи на техните продукти.
Други тенденции в развитието на LED осветлението са създаване на продукти от типа „LED-Engine”, усилия по стандартизиране на интерфейса по отношение на електрически и конструктивни параметри.

Новост е и технологията на Toshiba за поддържане на постоянен светлинен поток през целия сервизен живот на LED модулите - т. н. „ Initial Lux Correction – ILC ”. Тази технология дава възможност да се избегне преоразмеряването на осветителните уредби при проектирането, като се работи с по-малък коефициент на запаса отчитащ замърсяването и стареенето само на осветителя, тъй като светлинният поток на източника на светлина благодарение на ILC-технологията остава постоянен.

Смятате ли, че светодиодните източници са подходящи за промишлени осветителни системи и в какви приложения?
Като анализираме пазара на светодиодните източници ще видим, че разполагаме със следните продукти: серийно произвеждани LED модули със светлинен добив ϰ > 155 lm/W, с което превъзхождат по ефективност всички познати светлинни източници, включително и натриевите лампи с ниско налягане; серийно произвеждани LED модули с единичен светлинен поток Φл > 17 000 lm, който е еквивалентен на този на живачна лампа с мощност Pжл > 300W.

Тези параметри (висока ефективност и достатъчно голям светлинен поток за масовите приложения) допълнени с другите превъзходни характеристики на марковите продукти като качество на светлината (определени от непрекъснатия спектър на излъчване, добрата повтаряемост на спектъра – 3 step MacАdam ellipse и превъзходно цветопредаване Ra =67÷95), избор на цветност на светлината Tцв =2700К, 3000К, 3500К, 4000К, 5000К, дълъг живот tл > 50 000 часа и малки размери на светещата площ определят по-добрата и по-широка приложимост на светодиодното осветление в промишлеността. Предимствата, които получаваме са: по-малък разход на ел. енергия; по-евтини осветители с по-малки размери в резултат на по-ефективната оптика; по-евтина експлоатация и по-лесна поддръжка от несравнимо по-дългия живот.

Типичните приложения са хладилни складове, високи складове и високи производствени халета с труден достъп до осветителите; строителни площадки, производства с необходимост от вярно възпроизвеждане на цвета, производства с денонощен цикъл на работа т.н.

Категорично можем да обобщим: Светодиодните източници безспорно са най-перспективни за изграждане на качествено, ергономично и енергийно ефективно промишлено осветление. За съжаление българските производители на осветители не предлагат достатъчно продукти на пазара. Ние работим успешно с няколко производителя и сме готови да окажем съдействие и на други.

Какво показват технико-икономическите анализи на рентабилността на светодиодните осветители от гледна точка на първоначалната инвестиция, експлоатационните разходи и възвръщаемост?
Известно е че LED осветителите имат по-високата цена. Това обаче, не означава винаги по-висока първоначална инвестиция за една LED осветителна уредба. Ефективността на LED осветителите и техния дълъг живот влияят върху първоначалната инвестиция в посока намаляване. Първоначалната инвестиция може дори да бъде по-малка в сравнение с традиционните осветители благодарение на по-малкия брой LED осветители, по-малката дължина на кабелите за опроводяване и намаления разход за монтажни работи. Резултатът е по-малка първоначална инвестиция.

По отношение на експлоатационните разходи в тях има няколко компоненти: икономия на електрическа енегрия от по-високата ефективност; по-малки и дори нулеви разходи за поддръжка от по дългия живот на LED осветителите – липса на поддръжка и замяна на изгорели лампи; допълнителни икономии се постигат от намалени разходи за климатизация поради по-малкото количество топлинна енергия внесено от LED осветлението.

При всеки конкретен обект е важно да са се направи анализ на изброените параметри.
Технико-икономическият анализ на професионално проектирана осветителна система с използване на високоефективни LED осветители безспорно показва, че възвръщаемостта на LED осветлението в предприятие на трисменна работа е по-малко от една година. Трудно може да се посочи пример с по-кратък срок на откупуване на една инвестиция.

     
Източник: Инженеринг ревю; снимка: Лумитрон

Ключови думи: Лумитрон   Toshiba Lighting   светодиодно осветление   LED  

Област: Eкспертно  

Лумекс Лайтинг

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Експертно

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПредстоящоБизнесПроектиРеализацииОбяви за работаОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...