Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Димитър Върганов, Ромтех-3ЕС: Увеличава се търсенето на все по-високоефективни източници на светлина

24.01.2022   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

В интервю за Lighting-Bulgaria.com Димитър Върганов, мениджър проекти в Ромтех-3ЕС, обобщава новостите и тенденциите в осветителните технологии през 2021 г.

"Водеща тенденция е разбирането на потребителя за CRI индекса на цветопредаване и изискването за съответстващи осветители. Пример за това е проект, изпълнен със CRI 90 в голяма правителствена сграда през 2021 година. Друга тенденция е използването на естествени материали и увеличаване на дълговечността и надеждността с материали, като полиран алуминий и стъкло. Голям проект в тази насока е в изпълнение за архитектурно линейно външно осветление за над 2000 м. Друга новост е засиленият интерес към скритото индиректно осветление поради повишения комфорт и практически нулевото заслепяване. Един от силно разрастващите се софийски хипермаркети е оборудван с него.", споделя г-н Върганов.

На въпроса какви бяха най-големите предизвикателства пред технологичните лидери през изминалата година г-н Върганов отговаря, че това, разбира се, е продължаващата пандемия с усложнената обстановка и произтичащите проблеми с веригата на доставки. "Суровините имат генерално увеличение в цените и в сроковете на доставка – дори надминаващи 500%. Това води до повишаваща се инфлация и увеличение на цените, което съответно намалява конкурентоспособността на европейските производители."

Според г-н Върганов България изостава като цяло със световните новости, но въпреки това водещи бизнеси са много отворени за тях. "Можем да дадем пример с използването на защитно селективно лакиране с цел херметизация и подобрена надеждност, което успяхме да внедрим успешно във вид на напълно автоматизиран робот и да предлагаме на нашите клиенти."

Предвид увеличаващите се цени на тока и другите енергийни източници, прогнозата на г-н Върганов за 2022 г. е за нарастване на търсенето на все по-високоефективни източници на светлина. "Тази насока ще се разпростре не само върху индивидуалните потребители и бизнеса, но и върху общините с нарастващите разходи за електроенергия за улично осветление. Затова разработваме нови модули, следящи световните новости с по-прецизни вторични лещи и по-високоефективни светодиоди от водещи производители." 

     
Източник: TLL Media; Снимка: Димитър Върганов

Ключови думи: осветителни технологии   прогноза за 2022 г.  

Област: Осветление  

Подобни статии
NEON 10
Осветлението

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаТехнологииКариериЕкспертно
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...