Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Т5 осветителните тела са най-доброто решение за промишлеността за момента

29.05.2012   |   Експертно
 

Интервю с Иван Димов, управител на Бегели България

Кои са най-важните критерии при избора на промишлени осветителни тела?
Най-важните неща при избора на промишлени осветителни тела са добрата осветеност, съгласно нормите за съответните помещения; равномерното разпределние на светлината; липсата на заслепяване, добрата цена и времето за изплащане. Не на последно място, от значение е енергийната ефективност на осветлението, особено в последно време, когато цената на електрическата енергия постоянно се повишава.

Какви са тенденциите в развитието на промишлените осветителни тела?
В началото в промишлените предприятия, на по-големи височини, се монтираха камбани с живачни лампи 250 и 400 W. На по-малките височини (до 6 метра) се монтираха луминесцентни осветителни тела T38, 40 или 60 W с конвенционални баласти, а по-късно и T26, 36 и 58 W, отново с конвенционални баласти. Но и луминисцентните осветителни тела и камбаните имаха много големи енергийни загуби (power factor 0,55).
След това в предприятията на големи височини започнаха да се монтират камбани с металхалогенни и натриеви лампи с високо налягане и конвенционален баласт, които имат по-голям светлинен добив и по-дълъг живот от живачните. Но и те, както и живачните лампи, имат и много недостатъци. Натриевата лампа свети в жълто, което не създава комфортна работна среда. При спиране на захранването и на натриевите и на металхалогенните лампи им трябват 10 – 15 минути, за да светнат отново на пълна мощност. Всяка по-голяма промяна на напрежението води до промяна в цвета на светене и други. Но най-големият им недостатък на камбаните с конвенционален баласт са отново големите енергийни загуби. Произвеждат се и камбани с електронен баласт, но те са много скъпи и се използват рядко. На по-малки височини (до 7 метра) започнаха да се използват влагозащитени луминесцентни осветителни тела с електронни баласти с топъл старт и много ниски енергийни загуби (power factor 0,98). В комплект с триивични луминесцентни тръби и алуминиев, огледален рефлектор, те се оказаха и продължават да бъдат много добро решение за височини до 7 метра, особено луминесцентните осветителни тела 2 X 58 W.

Кое съвременно решение е най-подходящо за изграждане и модернизация на индустриални осветителни системи?
Според мен в момента, осветителните тела с Т5 луминисцентните тръби са най-доброто решение за промишлени осветителни тела за големи, средни и малки височини. T5 лампите са енергийноефективни, имат много по-голямо разнообразие от мощности, в сравнение с Т8 осветителните тела и камбаните с натриеви и металхалогенни лампи. Различните мощности могат да бъдат сравнявани по светлинен поток, както с Т8 луминесцентните осветителни тела, така и с камбаните (има сериозни производители на специализирани промишлени осветителни тела 4 X 80 W, които дават светлинен поток 25000 Lm).

До каква степен LED осветителните тела намират приложение за осветяване на промишлени помещения?
С LED осветлението все още много се спекулира, поради слабото познаване на материята от страна на купувачите. Наистина, то има огромни предимства: не замърсява природата с вредни емисии, има дълъг живот, много голям светлинен поток, пести електрическа енергия и т.н. Това го прави осветлението на бъдещето. Но за съжаление много рядко се споменават и недостатъците му. Първо, реалните и масови LED осветителни тела имат светлинен добив 80 – 90 Lm/W. Такъв е добивът и на Т8 и T5 луминисцентите тръби.

Второ, светлинният поток на LED модулите е много насочен. Това не е препоръчително при осветяването на промишлени предприятия, тъй като ще има заслепяване и образуване на светли и тъмни петна и равномерността няма да е в нормите. Естествено, тази насоченост може да се направи малко по-пространствена със специална оптика, но това ще увеличи и без това високите цени на LED осветлението. Трето, за да достигне високият светлинен поток на промишлените осветителни тела с луминисцентни тръби Т8 и Т5 и на металхалогенните и натриеви лампи, трябва да се решат проблемите с охлаждането на захранванията, което е сериозен проблем при LED осветленията с по-голяма мощност и по-голям светлинен поток. Затова и мощни LED модули не могат да се монтират в най-често използваните в промишлеността поликарбонатни влагозащитени тела, а осветителни тела трябва да са метални, което е допълнително оскъпяване. Четвърто, при големите мощности разходите за електрическа енергия на LED осветленията не са толкова малки, така че да се различават с пъти от стандартните луминисцентни осветителни тела, както е при по-малките мощности. Пето, по наши данни, цените на промишлените LED осветителни тела надвишават 5 до 10 пъти цените на другите промишлени осветителни тела със същия светлинен поток. Това прави изплащането им в разумните граници от 3 до 5 години,
както искат инвеститорите, почти невъзможно. Затова съвета ни към инвеститорите, когато избират промишлени осветителни тела е да не залитат по „модерно осветление” без да имат представа, дали това ще е най-доброто и най-икономически изгодно за тях, както и да не се хвърлят към най-евтиното, защото и това винаги ще им излезе по-скъпо. Ползвайте съветите на професионалисти в областа на осветлението, за да можете да получите най-доброто, както от светлинна, така и от и икономическа гледна точка решение.

     
Източник: Инженеринг ревю

Ключови думи: Иван Димов   Бегели България   осветление   Т5   LED модули  

Област: Експертно  

Лумекс Лайтинг

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Експертно

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...