Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

Предимства на LED осветлението

23.09.2021
 

LED означава светодиод (light-emitting diodes). Осветителните тела, произведени по технологията LED, произвеждат светлина с до 90% по-ефективно от крушките с нажежаема жичка. Когато ток премине през микрочип, предизвиква движение на електрони в полупроводников материал и светлинна емисия - резултатът е видима светлина. Светодиодите работят с 12-24 VDC, но малък електронен драйвър във всяко LED осветление позволява включването им на 230 VAC.

Макар полезният живот на една лед лампа да е в пъти по-голям от живота на компактната флуоресцентна лампа (CFL), или едисоновата крушка, в един момент LED лампите изпитват т.н. амортизация на лумена. Когато светлинният поток на LED лампата намалее с над 30%, считаме че полезният ресурс на лампата се е изчерпал и трябва да помислим за нейната смяна.

Орион представя 10 причини да изберете LED осветление:

 • Икономичност и ниска цена - консумацията на електрическа енергия от едно съвременно LED осветление е до 90% по-малка от крушката с нажежаема жичка.
 • Продължителна експлоатация - животът на предлаганото на пазара LED осветление е толкова дълъг, че става съизмерим с живота на осветителното тяло.
 • Не излъчва вредни лъчи. - при по-старите лампи, освен светлина във видимата част на спектъра, се излъчваха паразитни лъчи, които увреждаха зрението.
 • Получавате пълния светлинен поток от първата секунда. При CFL и при луминисцентните лампи беше необходимо време, докато достигнат до пълната си яркост.
 • Не се загряват. LED осветлението отделя много малко топлина. Този факт дава възможност да се използват LED лампи в затворени осветителни тела или да се поставят по-мощни LED лампи в горими абажури от текстил.
 • Регулиране на силата и цвета на светлината. Димирането и промяната на светлинния спектър при LED осветлението е достъпна и лесна.
 • Не съдържат вредни и опасни вещества, което позволява лесно рециклиране.
 • Напълно безшумни са.
 • Универсални са. Могат да заменят всяка друга лампа независимо от цокъла.
 • Произвеждат се във всички форми. Това създава възможност за много по-смели интериорни решения.

Приложения на LED осветлението

Приложението на LED осветлението в дома е допринесло изключително за намаляването на производството на електрическа енергия в световен мащаб.

LED осветление за дома

 • LED осветление за хол. В хола обикновено поставяме най-красивото и голямо осветително тяло. Нека това да е LED полилеят. Той може да бъде с вградени в конструкцията LED светлини или да е кристален полилей с LED лампи.
 • LED осветление за спалня. Тук може да се постави димиращо се осветление, осигурено от LED плафон за по-интимна обстановка.
 • LED осветление за кухня. Вече едва ли има кухня, на която под надстройката на шкафовете да няма LED лента, която осветява кухненския плот.
 • LED осветление за коридора и антрето. Това са помещения, които обикновено не са с прозорци. В тях естествената светлина е слаба и трябва да се компенсира с LED осветление.
 • LED осветление за баня. Тук LED осветителните тела са влагозащитени LED плафони, LED аплици или вградени в огледалато LED тела.

LED осветление за бизнеса

 

Приложението на LED осветлението може да бъде под формата на светещи рекламни LED табели, приглушено LED осветление за барове и романтични ресторанти, ярко и насочено осветление в магазини за дрехи, супермаркети и златарски магазини.

 

LED технологията е много по-широкообхватна от LED осветлението. Като пример за това Орион посочват LED телевизорите и всички LED дисплеи. При корабите LED осветлението, което работи на 12 V, каквото е и основното електричество на борда, е също широко разпространено.

 

     
Източник: Орион

Ключови думи: Орион   LED осветление  

Област: Осветление  

Лумекс Лайтинг

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯ

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯВидео на седмицатаБизнесПродуктови офертиПроектиПредстоящоРеализацииОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...