Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Осветителната система в офис сграда Litex Tower

20.02.2012   |   Реализации
 

Осветлението в сградата се управлява посредством система DALI, базирана на датчици за присъствие и димер за осветеност. При регистриране на присъствие в дадена зона се включват само определени осветителни тела, а ако системата не отчете движение за предварително зададено време, осветлението се изключва автоматично. „Системата, естествено, притежава и възможността да бъде пренастройвана, в зависимост от конкретните нужди на ползвателите на сградата, така параметрите могат да бъдат променяни.

Лампите, внедрени в системата, са производство на Мегалукс. „Нашата роля при изграждането на Litex Tower се състои в цялостното концептуално решение на осветителната инсталация на обекта, производството и доставката на оборудването”, коментира работата по проекта инж. Валерий Пелтеков, управител на фирма Мегалукс. “При реализацията са внедрени енергоикономични луминесцентни осветителни тела с огледални решетки с директно-индиректно светлоразпределение”, допълва той и продължава: „Специфичното на осветителната уредба е използването на сдвоени осветители, което направи осветлението съответстващо на зададената модулност на помещенията.

При избора им трябваше да се съобразим с характерните особености на сградата, материалите, от които тя е изградена и т. н. Осветителите с директно-индиректно светлоразпределение, монтирани в сградата, водят до увеличаване на зрителния комфорт, намаляване на контрастите в зрителното поле. В същото време, директната съставяща на светлинното излъчване осветява работните повърхности с нива на осветеност, съобразени с новите европейски норми. Не на последно място, трябва да се отбележи фактът, че е интегрирана автоматизирана система за управление на изкуственото осветление на база на DALI интерфейс. Тя плавно регулира светлината на луминесцентните лампи от 0 до 100%. По този начин се реализират икономии на електроенергия над 50%. Във всеки осветител е монтиран по един датчик, което прави системата изключително гъвкава и икономична.”

Сградата разполага с аварийно и евакуационно захранване, решено с централна батерия Beghelli. „Фирма Логолайт Инженеринг достави централната система за контрол, захранване и управление на аварийните осветителни тела за новата „зелена”, енергоспестяваща сграда Litex Tower”, споделя инж. Иван Димов, управител на компанията. „За доставката беше проведен конкурс, който беше спечелен от Логолайт Инженеринг със системата NZBVE – K на фирма PRAEZISA, част от Beghelli Group”, разказва той. „Системата NZBVE – K осъществява всекидневен контрол и управление на аварийните осветителни тела по захранващата линия, без нужда от комуникационен кабел.

Самата система се самотества също така ежедневно. Всяка грешка или авария се диагностицира и се появява като съобщение на дисплея на системата NZBVE – K. Свързана с централната система за контрол и управление на сградата (BMS), тя позволява наблюдение на грешки или аварии и от самата BMS. С този ежедневен контрол, клиентът е сигурен, че когато се получи авария или спиране на тока, всички аварийни осветителни тела ще бъдат захранени и ще осветяват пътя на евакуация. Нещо повече, за разлика от аварийните осветителни тела със самостоятелна батерия, които дават осветеност в авариен режим около 25% от тази в нормален режим, то аварийните осветителни тела, захранени от централната система NZBVE – K, дават осветеност в авариен режим 100% от осветеността в нормален режим. Също така, за разлика от аварийните осветителни тела със самостоятелни батерии, на които батерията трябва да се сменя на 4 – 5 години, тази на централната система модел NZBVE – K се сменя веднъж на 10 – 12 години. Това още веднъж потвърждава правилния избор на инвеститорите от Litex Tower”, категоричен е инж. Димов.

     
Източник: ТД Инсталации; снимка: Litex Tower

Ключови думи: осветление   енергоспестяващо   DALI   Литекс Тауър   Бегели   Мегалукс   Логолайт Инженеринг  

Област: бизнес  

Лумекс Лайтинг

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Реализации

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПроектиПредстоящоРеализацииОбществени поръчки/ТърговеБизнесОбяви за работаСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...