Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Осветление на многофункционалната спортна зала Арена Армеец

27.02.2012   |   Реализации
 

Осветителната система в новоизградената спортна зала "Арена Армеец" е реализирано с осветителни тела, подбрани според предназначението на помещенията и отделните функционални зони. Съобразено е с БДС-ЕN стандартите за осветление на спортни площадки и на работни места, светлотехническите изчисления и архитектурните изисквания.

За осветлението на спортната арена са използвани металхалогенни прожектори 1000W/956 и 1800W/956 с различна характеристика. Реализирана е необходимата осветеност за тренировка, за състезание и за телевизионно излъчване. В общите части (фоайета, коридори и т. н.) осветлението е с осветителни тела за открит монтаж или за окачен таван с луминесцентни и компактни луминесцентни лампи с електронна пусково-регулираща апаратура (ЕПРА). Използваните лампи са съобразени с изискванията за енергийна ефективност. Командването на осветлението в залата се реализира от сигнал на BMS системата, която управлява отделните токови кръгове в зависимост от вида спорт.

Централно, също от BMS, се управляват общите части - осветлението в стълбища, фоайета, коридори. За останалите помещения (битови, складове, лекарски и методичен кабинет, офиси и други) осветлението се управлява от бутони или ключове, монтирани в близост до вратите на удобни за персонала места. При подземния паркинг и санитарните възли на обществените зони осветлението се управлява от датчици за движение.

Осветителните тела са със подходяща степен на защита в зависимост от типа на помещенията. Аварийното и евакуационното осветление по отношение на ел. захранването е първа категория. Резервираното захранване се реализира с дизел–генератор, който осигурява непрекъснатост на ел. захранването.

Предвидено е аварийно осветление в залата над трибуните за зрители. То е реализирано с прожектори, като част от тях, осветяващи арената, са снабдени с устройство за мигновено запалване. На всички изходи и пътища за евакуация се предвиждат евакуационни осветителни тела със стрелка. Евакуационното осветление в общите части се захранва от общ шкаф с кондензаторни батерии. Разположението на телата е реализирано така, че да указва пътя и изходите на евакуация за безпрепятствено напускане на сградата. Евакуационното осветление към локалните обособени площи се реализира с лампи с вграден акумулиращ модул.

     
Източник: ТД Инсталации; снимка: TLL Media

Ключови думи: осветление   спортна зала   аварийно   евакуационно  

Област: Реализации  

Лумекс Лайтинг

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Реализации

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиПроектиПредстоящоРеализацииОбществени поръчки/ТърговеБизнесОбяви за работаСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...