Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Автоматизирана осветителна уредба в офис сградата на Филкаб в гр. Пловдив

02.03.2012   |   Реализации
 

В новата административна и офис сграда на Филкаб в гр. Пловдив е реализирана система за сградна автоматизация, базирана на KNX протокол. В системата са обхванати вътрешна и външна осветителна инсталация, външни ламелни щори, климатизация с вентилаторни конвектори и мониторинг на технологични съоръжения. Използвана е апаратура от серията GAMMA Instabus на Siemens.

Някои от по-интересните реализирани решения в проекта са свързани с осветителната уредба. Офис осветлението е димируемо луминесцентно осветление, разделено на два клона - топъл бял и студен бял. С димирането по отделно на двата клона има възможност във всеки един офис да се създаде желаната и най-благоприятна осветеност за работа на служителите и комфортна обстановка. Използвайки възможностите на KNX платформата, са реализирани решения за централизирано управление на общи осветителни кръгове в сградата, примерно от панел на информацията в централното фоайе на сградата или от панел, намиращ се в отделно помещение на охраната.

Реализирана е система за автоматично управление на част от общите осветителни кръгове във фоайета и етажни коридори. Чрез измерване на външна референтна осветеност се управляват и регулират десет групи от осветителни клонове в сградата. Чрез използване на системен таймер, автоматичният режим се включва сутрин и се изключва през нощта. През почивните дни режимът на осветеност се променя. Част от осветителните кръгове са димируеми, останалите се управляват дискретно чрез параметрирани прагове за осветеност и съответен хистерезис. С така реализираната концепция могат интелигентно да се управляват и големи осветителни инсталации, да се игнорира субективният фактор и да се постигнат много добри резултати за енергийна ефективност.

При изграждане на корпуса на сградата на Филкаб се обособиха осветителни клонове според предназначението на отделните зони, транспортни пътеки, складови участъци и спомагателни части. Системата обхваща над 45 kW инсталирана осветителна мощност, реализирана с апаратура GAMMA Instabus на Siemens. Обособените осветителни клонове по групи се управляват денонощно от системата чрез параметрирани прагове за задействане и постоянно измерване на външната осветеност.

     
Източник: Кисев къмпани; снимка: Филкаб

Ключови думи: осветление   KNX   Филкаб   Кисев Къмпани  

Област: Реализации  

Лумекс Лайтинг

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Реализации

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...