Lighting Bulgaria  
Viva
Viva

Osram освети Сикстинската капела с нова LED технология - 06.11.2013

06.11.2013   |   Начало»Реализации
 

Osram инсталира ново поколение LED компоненти в Сикстинската капела в Рим. След 500 години произведенията на изобразителното изкуство с изключително висока художествена и историческа стойност могат да бъдат разгледани наистина прецизно. Според компанията новата инсталация предлага значително по-високи стойности на осветеност и консумира 60% по-малко енергия, като същевременно запазва уникалните стенописи.

“Изобразителното изкуство е свързано с високи изисквания по отношение на осветлението. След уникалния проект за осветяване на музея Lenbachhaus в Мюнхен и световноизвестните фрески в Сикстинската капела ще бъдат осветени със същата висококачествена технология, подчертавайки още веднъж авторитета на Osram като екперт в интегрираното осветление”, заяви Питър Лайер, главен технолог и член на изпълнителния съвет на Osram.

Около 7000 LED компонента хомогенно ще осветяват Сикстинската капела от следващата година, позволявайки ценните творби да бъдат представени още по-ефектно. Цветовият спектър е специално адаптиран за целта по научен метод и с висока точност към оцветяващите пигменти в картините, например към фреските на Микеланджело.

Изключително прецизното насочване на светлината гарантира, че шедьоврите са равномерно осветени и без отблясъци, които да пречат на посетителите да им се насладят пълноценно. Осветителните тела се инсталират далеч от погледа, под прозорците, за да е сигурно, че излъчват в същата посока като естествена дневна светлина. Досега творбите не се виждаха достатъчно добре само на дневна светлина, а имаше и редица технологични ограничения и пречки, свързани с опазването им.

Опазването на произведенията на изкуството изиграва особено важна роля по време на планирането на проекта, а новата LED технология е значително по-деликатна и щадяща за стенописите от всички алтернативни източници на светлина. Осветеност от около 50 до 100 лукса (по-рано от 5 до 10 лукса) гарантира, че те могат да бъдат детайлно разглеждани с възможно най-малка вреда за качеството им.

Освен че предлага по-високо качество на светлината, новото осветително решение е и значително по-икономично от предишните системи. Въпреки че нивото на осветеност може да се увеличи многократно, консумацията на енергия за осветление в Сикстинската капела ще се намали с повече от 60%. Причината за това не е само в прилагането на енергоспестяващи осветителни компоненти, но и в много точното планиране на осветяването, високата презицност и свеждането на загубите на светлина до нула.

Този пилотен проект с работно заглавие LED4Art се субсидира от Европейската програма за информационни и комуникационни технологии в рамките на Рамковата програма за конкурентоспособност и иновации (CIP-PSP). Целта на програмата за субсидиране е да отвори нови възможности пред LED технологията по отношение на енергийната ефективност и подобряване на качеството на осветяването и по този начин да се постигне по-бързото й навлизане на пазара на нови технологии. Освен компанията координатор Osram, други участници в проекта са Университета Панония в Унгария, Institut de Recerca en Energia в Каталуния и службата за планиране на Faber Technica в Италия.

     
Източник: Osram

Ключови думи: Osram   LED осветление   интериорно осветление  

Област: Реализации  

Лумекс Лайтинг

Подобни статии

NEON 10
STENS

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин
НОВИНИТЕ ОТ ОСВЕТЛЕНИЕТО
на специализирания портал Lighting-Bulgaria.com
БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Kovas
ATG

Последно от Реализации

IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  ФИРМЕНА ПУБЛИКАЦИЯПродуктови офертиБизнесПроектиВидео на седмицатаРеализацииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеСъбитията
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...